Subscribe

Powered By

Free XML Skins for Blogger

Powered by Blogger

Mengapa Perlu Boikot?

Nyanyian dan dentuman bunyi daripada kotak bunyi alat muzik sememangnya digilai oleh seluruh lapisan masyarakat. Fenomena ini bukanlah sesuatu yang luar biasa bagi kita. Zaman nenek moyang kita dahulu pun sudah ada aktiviti yang berunsurkan muzik, tarian dan nyanyian. Namun, industri muzik yang sering menerima sambutan yang cukup memberangsangkan ini dimodenlisasikan seiring dengan zaman yang kian moden. Tambahan pula pengaruh industri muzik barat yang sering menjadi kegilaan remaja kini.  


Kemunculan rancangan realiti TV yang dikatakan mahu mencungkil bakat bakat yang terpendam menjadi kegilaan kini. Ia bukan sahaja menjadi kegilaan remaja malahan ibu ibu yang sedang menyusukan anak, ayah ayah baru balik dari bekerja dan tidak kurang juga mereka yang sudah tergolong dalam usia emas. Ia menyebabkan remaja kini berqudwahkan(contoh ikutan) artis artis yang tidak mampu memberi contoh ikutan terbaik kepada kita. Hidup yang mewah dan glamour serta sentiasa menjadi tumpuan lense kamera dan pena akhbar menjadi idaman kepada hampir setiap remaja. Biarpun hidup di sulami dengan skandal, kontrovesi, polemik dan sebagainya, ia boleh dilupakan asalkan artis itu terkenal dan menjadi idola kepada mereka.

Sebenarnya, apa masalah sebenarnya dengan aktiviti nyanyian ni? sehinggakan ada pihak yang menentang konsert. Contoh Ikatan Studi Islam Universiti Kebangsaan Malaysia(ISIUKM) dan Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) membantah sekeras kerasnya konsert Adam Lambert di Bukit Jalil pada 14 Okt ini. 

Teruk sangatkah konsert ni sampai ada yang menolak? mungkin cara pembawaannya kurang sesuai dengan budaya islamik di Malaysia. Tapi, kenapa kerajaan kelantan yang dinaungi ulama' boleh menjalankan konsert. Mungkin pihak penganjur yang mahu menganjurkan konsert perlu belajar daripada kelantan cara yang paling sesuai pembawaan konsert agar ia selari dengan ajaran Islam yang syumul.


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails